Li estarem molt agraïts que ens comuniqui qualsevol error, millora o idea sobre el portal i el seu funcionament.
ACTIVITATS CURSOS ESPAIS ENTITATS REGISTRAR-ME
L'HOSPICI...
Peret Blanc de Beget
Sales d'exposicions - P1 a les 09:00 els dies 09, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 21, 22, 23, 24, 25 de maig
 

L’exposició vol apropar-nos a un passat no massa llunyà, quan els paisatges s’acompanyaven de masies plenes de vida, de gent i de bestiar. I de quan l’arribada del “music” —amb tònica a la segona síl·laba— era un dels moments cabdals de la festa:  una ocasió perfecta per relacionar-se i ballar al voltant del sol del violí, l’acordió, i abans el sac de gemecs o el flabiol. La figura d’en Peret Blanc, considerat un dels últims músics tradicionals del país, és el fil conductor que ens apropa una mica més a aquella societat rural que s’extingia a mesura que els seus habitants marxaven a viles i ciutats, mentre les noves tecnologies de difusió musical anaven ocupant espais.

En un món cada vegada més globalitzat i amb el perill d’oblidar, ignorar o menystenir el patrimoni musical més proper, potser ens cal fer una mirada enrere i plantejar-nos com podem ser una baula més en aquesta cadena de transmissió oral. 

PERE SALA I SOLÉ (1917-1993)

En Pere Sala, en Peret de can Blanc de Beget (Alta Garrotxa), ha estat un dels músics tradicionals més representatius. Provinent de nissaga musical, de ben jove va aprendre del seu pare a tocar el violí i ben aviat ja va acompanyar-lo tocant en aplecs i festes properes.

El seu ofici principal va ser el de traginer, però arrodonia el seu jornal fent de barber, pagès i sobretot de músic.

A més del seu pare, al llarg de la seva trajectòria musical, va formar duets amb altres músics de la comarca com en Salvi dd'Oix, l'Enric de la Badosa, en Fonso de Lliurona o en Pere Fosas.

A partir del contacte amb Amdeu Rosell a finals dels 70 del segle XX, en Peret Blanc va integrar-se també a l'Orquestrina Tururut Bonaigua fins l'any 1987. A les dècades dels vuitanta i noranta esdevé tot un referent en la música tradicional catalana ja que, durant aquells anys de la seva vida, diversos músics i col·lectors de tradició oral van enregistrar, estudiar, difondre i interpretar el seu repertori: Jaume Arnella, Jordi Roura, Francès Tomàs "Panxito!, Artur Blasco...

INFORMACIÓ PRÀCTICA

ORGANITZA: Centre de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i Festival Càntut

 

 
Per poder accedir i realitzar accions a l'Hospici ha d'entrar el seu DNI i contrassenya. Si no recorda la contrassenya cliqui aquí. Si no té usuari, pot crear-lo aquí.
Deixa un suggeriment