Li estarem molt agraïts que ens comuniqui qualsevol error, millora o idea sobre el portal i el seu funcionament.
ACTIVITATS CURSOS ESPAIS ENTITATS REGISTRAR-ME
L'HOSPICI...
Obertura del Festival i taula rodona «Poesia viva en temps de pandèmia», amb Germán Bartolomé, Eduard Bernal, Teresa Fèrriz, Andreu Gomila i Carolina Hernández. Modera Josep Pedrals
Dc, 03 de febrer a Aula A a les 19:00 h.
 

Obertura del XXV Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia, amb Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i Lluís Freixas, director de la Casa de Cultura de Girona.

 

Taula rodona «Poesia viva en temps de pandèmia», amb Germán Bartolomé, Eduard Bernal, Teresa Fèrriz, Andreu Gomila i Carolina Hernández. Modera Josep Pedrals.

La poesia és sempre present i s’adapta a tots els temps i totes les formes, perquè està arrelada a la humanitat mateixa. Durant el confinament, la necessitat de posar paraules als sentiments va portar a omplir de versos Internet. Les xarxes socials van tenir un paper actiu tant en la difusió de poemes en els comptes particulars com en l’organització d’iniciatives virtuals al voltant de la creació i del fet poètic.

La iniciativa a Twiter @poetadeguardia oferia un poema diari a càrrec d’Andreu Gomila, Martí Sales, Núria Martínez i Josep Pedrals; el PoesiaFest40 va comptar amb un cartell de luxe encapçalat per Lluís Calvo, Dolors Miquel, Jaume C. Pons Alorda, Carles Rabassa, etc. També, iniciatives amb una trajectòria més llarga com ara Poesia d’Emergència van atendre més demandes poètiques que mai a través d’una línia telefònica. I el Dia Mundial de la Poesia va inundar la xarxa de poemes. Alhora, alguns festivals de poesia van haver de reinventar-se per tal d’adaptar-se a la nova situació, amb fórmules híbrides com el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat.

Conversaran sobre aquestes iniciatives Josep Pedrals, Germán Bartolomé, Eduard Bernal, Teresa Fèrriz, Andreu Gomila i Carolina Hernández.

 

PARTICIPANTS:

Germán Bartolomé és graduat en llengua i literatura espanyoles per la Universitat de Girona, i va cursar el màster d’Edició a la Universitat Autònoma de Barcelona. Arran d’aquest màster, va conèixer el frenètic món editorial i, des de llavors, no l’ha abandonat. Va treballar a Penguin Random House i també a l’Editorial Gregal, fins al seu tancament. Recentment, ha fundat en solitari El Punt Volat, Serveis Editorials, un segell de llibres per encàrrec. Com a poeta, es considera «de tercera regional de camp de sorra», tot i que ha guanyat alguns premis locals. Durant la pandèmia va organitzar i coordinar el PoesiaFest40, un festival de poesia en línia amb poetes de primera divisió, com Lluís Calvo, Dolors Miquel, Anna Gual o Carles Rabassa, entre d’altres.

Eduard Bernal té una formació acadèmica tecnològica. Ha treballat com a administrador de sistemes d’Apple a Trànsit Projectes, i de Moodle, a Plataforma/C. També ha treballat com a gestor cultural a diferents organitzacions: Transit Projectes, Plataforma/C, #plantauno, Innova Cultural, etc.

És impulsor, creador i coordinador del projecte Poesia d’Emergència, una iniciativa que busca reivindicar la poesia i apropar-la a les persones. El projecte atén una línia telefònica (659 861 032) mitjançant voluntaris que porten a sobre un telèfon al llarg d’una setmana durant la qual contesten recitant un poema.

Teresa Fèrriz és doctora en filologia, llicenciada en documentació i filologia, màster en comunicació i disseny multimèdia i màster en gestió cultural. Com a investigadora s’ha especialitzat en l’exili català a Mèxic.

És responsable de Nous Projectes a la Universitat Oberta de Catalunya i professora col·laboradora en els estudis d’arts i humanitats. Ha dissenyat i dirigit nombrosos projectes digitals orientats a la difusió en obert , com LletrA, d’estudi i difusió de la literatura catalana a Internet; Poesia dibuixada, Llegir abans de curar, Música de poetes, Argus, Viquilletra, etc.

Andreu Gomila és poeta, novel·lista, crític literari i teatral i periodista cultural, especialitzat en arts escèniques. Ha dirigit el setmanari TimeOut Barcelona del 2010 al 2017. Ha publicat cinc llibres de poesia: Un dia a l’infern dels que són (La Magrana, 2001, Premi Amadeu Oller de Poesia), Diari de Buenos Aires (Moll, 2007), Aquí i ara (El Gall, 2007), Carrer dels dies (Proa, 2012) i Felanitx (Edicions 62, 2020, XVIII Premi de Poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater). També ha publicat dues novel·les (El port. No serà res de mi i Continents), un assaig musical (Putos himnes generacionals) i un assaig literari (Un món esbucat. Joan Alcover i Mallorca). Ha estat traduït al castellà, el francès, el romanès, l’hongarès, l’estonià i el croat. Ha traduït al català De l’inconvénient d’être né, de Cioran, i Alcools, d’Apollinaire. Com a editor, ha publicat Barcelona: títol provisional.

Carolina Hernández va néixer a l’Hospitalet del Llobregat i ara resideix a Sant Cugat del Vallès. És filòloga de formació, i des de molt jove s’acostà a la poesia organitzant recitals poètics amateurs al Centre Catòlic de l’Hospitalet. Va acabar treballant a l’Ajuntament de Sant Cugat com a tècnica de Cultura, on programa i produeix el Festival Nacional de Poesia des del 2012, i organitza el Premi de Poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater i totes les activitats literàries de la ciutat.

Josep Pedrals es dedica a la poesia des de diversos fronts: escriu llibres d’investigació sobre el gènere (assajos novel·lats sobre poètica i vida), recita poesia de forma professional (ha actuat per Europa, Amèrica i Àsia), explica la poesia en cursos i conferències (en universitats, instituts i escoles), difon i divulga la poesia a través de diversos mitjans de comunicació (actualment, a Betevé i El País); ha muntat celebracions poètiques de tot tipus i amb diferent periodicitat (va conduir durant 13 anys l’històric cicle poètic del bar Horiginal i actualment dirigeix el festival Barcelona Poesia), posa versos a la música de diversos compositors, expandeix la teatralitat del vers i inclou versos en les dramatúrgies d’altres, etc.

Les seves principals aportacions en format llibre són Escola italiana (2003), El furgatori (2006), El romanço d’Anna Tirant (2012, premi Lletra d’Or), Exploradors, al poema! (2014) i Els límits del Quim Porta (2018, Premi Homo Fabra, Premi Llegir en Cas d’Incendi i Premi Ciutat de Barcelona de Literatura).

En el camp teatral, cal destacar les obres Wamba va! (Mercat de les Flors, 2005), En comptes de la lletera (Temporada Alta, 2011), El furgatori (La Seca, 2012), Safari Pitarra (TNC, 2014), Fang i setge (Teatre Victòria, 2016) i la traducció del clàssic Esperant Godot de Samuel Beckett (Sala Beckett, 2019).

Les seves peces més destacables en el camp de la música es troben als discos El motí (música de Pep Vila, 2007), En/doll (música de Guillamino, 2007) i, amb Els Nens Eutròfics, Esquitxos ultralleugers (2009) i En helicòpter (2013).

Va guanyar el Premi Time Out al millor artista de l’any 2014 a Barcelona i el Premi Lletra 2019 al millor projecte de literatura digital com a membre de l’equip de Deep Blue Rhapsody.

 
INFORMACIÓ PRÀCTICA

Ho organitza: Casa de Cultura de Girona

Hi col·labora: Institució de les Lletres Catalanes

Podeu recuperar la sessió que es va retransmetre via Zoom aquí.

 
Per poder accedir i realitzar accions a l'Hospici ha d'entrar el seu DNI i contrassenya. Si no recorda la contrassenya cliqui aquí. Si no té usuari, pot crear-lo aquí.
Deixa un suggeriment