ACTIVITATS CURSOS ESPAIS ENTITATS REGISTRAR-ME
L'HOSPICI...
XII Biennal d'Art
Sales d'exposicions - PB a les 11:00 els dies 27, 28, 29, 31 de març
Sales d'exposicions - PB a les 11:00 els dies 01, 02, 03, 04, 05, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30 d'abril
Sales d'exposicions - PB a les 11:00 els dies 02, 03, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 de maig
 

La Diputació de Girona, amb la voluntat de fomentar i difondre els valors de l’art i donar suport als artistes visuals, ja porta dotze edicions de la Biennal d’Art de Girona.

Enguany, amb una dotació de premis de 18.000 €, repartits en dos premis i 10 obres seleccionades per a l’exposició.

La Diputació de Girona ha superat els moments de crisi que van afectar la cultura, i es manté ferma i activa amb la convocatòria, en un moment en què moltes altres institucions han deixat d’apostar o han perdut el caràcter obert que té la Biennal d’Art de la Diputació de Girona.

El jurat d’aquesta dotzena edició ha estat seleccionat amb cura i amb diversitat de perfils i de zones territorials tant de Catalunya com de fora de l’estat espanyol, de manera que garanteix una visió externa, anònima, dinàmica i, a la vegada, desperta l’interès de professionals i institucions de fora del territori gironí.

El jurat qualificador d’aquesta edició ha estat format per Lluïsa Faixedas, doctora en Història de l'art i professora d'Història de l'art contemporani, Art contemporani a Catalunya i Gestió cultural a la Universitat de Girona; Laura Valles Vilchez, editora i curadora. Tutora de comissariat en el Royal College of Art en Londres. Directora de la revista “Concreta” i responsable acadèmica de “Articulaciones” a l’IVAM; Christian Alonso, comissari i investigador. Director de la Panera de Lleida; Eva Vázquez, llicenciada en història de l’art, comissària, i escriptora a la premsa gironina sobre temes relacionats amb l’art i la literatura; i Edu Comelles, guanyador de la darrera edició de la Biennal d'Art de Girona, any 2021, modalitat de producció d'obra.

L’artista Eduard Ruiz (Sant Boi de Llobregat, 1990) ha estat el guanyador en la modalitat d’obra realitzada, amb l’obra Passepartout, i Judit Bou (Vic, 1996) en la modalitat de producció d’un projecte de creació artística, amb la proposta quatre dos / quatre quatre quatre quatre / quatre / quatre per quatre quatre cops, que desenvoluparà al llarg dels pròxims dos anys i s’exposarà en la pròxima biennal, l’any 2027.

L’exposició, que es portarà a terme del 27 de març al 18 de maig, mostrarà el treball de les deu obres seleccionades pel jurat, que fan que aquesta convocatòria actuï com a reflex de l’art del nostre territori i tingui una visó de futur.
 

A l'exposició s'hi poden veure les següents obres seleccionades i guanyadores:

 

Passepartout, d’Eduard Ruiz (obra guanyadora). L'obra utilitza passaports espanyols i filferro de tanca aeroportuària per explorar la connexió entre la mobilitat humana i les migracions naturals, destacant les barreres físiques i polítiques que afecten tant les persones com els ecosistemes. Reflexiona sobre l'impacte de les accions humanes, com la contaminació i el canvi climàtic, en els patrons migratoris d'espècies.

 

Track 8 M, de Guillermo Basagoiti. Instal·lació que explora la mecànica de la memòria a través d’un gravat experimental fet amb les rodes de cautxú d’un pont grua, presentat com un rotlle que evoca els llibres de papir antics i inicia una experiència única.

 

On tot neix, de Mariona Cañadas i Pedro Murúa. On tot neix és una obra del projecte Mieses que reflexiona sobre l'ús i la transformació de la terra com a generadora de vida, destacant la tensió entre observar i habitar el paisatge modificat pel procés agrícola.

 

Fractura. Descosir la immersió, d’Azahara Cerezo i Mayte Gómez Molina
Fractura. Descosir la immersió és una instal·lació que explora la realitat virtual i els seus impactes materials, ecològics i tecnològics, desafiant la imatge neta i suau que es presenta de la immersió digital, revelant les seves costures ocultes a través d’assaigs immersius i escanejos 3D.

 

Visit Fukushima – Visit Vandellòs, de Jorge Conde. Visit Fukushima - Visit Vandellòs és una obra que especula sobre una visita guiada a les centrals nuclears de Fukushima i Vandellòs I, reflexionant sobre la transició energètica, les marques en el paisatge i la memòria nuclear, i critiquen l'opacitat de les empreses que gestionen les centrals en tancament o operatives.

 

Llista de llibres en català cremats a Catalunya el 1939, de Miquel Garcia. 
Llista de llibres en català cremats a Catalunya el 1939 presenta una relació d'obres en català cremades pels feixistes el 1939, amb una pintura termosensible que desapareix quan s'aplica foc, revelant els llibres ocults a través d'una acció que es documenta en vídeo.

 

Elementos para un paisaje, de Marcela Jacarilla. Elementos para un paisaje proposa una reflexió sobre la idea de les persones com a paisatge, amb cossos humans que canvien i evolucionen com muntanyes o rius, a través d'un recorregut subjectiu que combina imatges i cites, creant un atles obert a diverses interpretacions.

 

El perímetre de la llum, de M R Chust i Roc Domingo Puig. El perímetre de la llum és una instal·lació que aborda la transformació del món rural pel neoliberalisme i els projectes d'energia renovable, com la solar, utilitzant la cartografia i l’antotípia per representar cinc camps del Moianès afectats per centrals fotovoltaiques, revelant-los mitjançant emulsió fotosensible feta amb plantes locals.
 

De tu a tu, de Mar Serinyà i Fina Miralles. De tu a tu és una acció que parla de les relacions humanes en si mateixes. Una acció on allò quotidià i allò màgic es troba des de l’amistat del dia a dia.

 

Tres falques, d’Irena Visa. Tres falques (Hospital de Santa Caterina, Casa de Cultura de Girona, Facultat d’Arquitectura de Girona) és un homenatge a les falques que pren la forma d’una falca inútil: una falca de porcellana. També vol ser un reconeixement a tres institucions i una picada d’ullet a l’obra Lletres toves de Paco Torres Monsó.

 

També s'hi exposa el projecte Bosc. Un paisatge imaginari, d'Edu Comelles, guanyador en la modalitat de projecte de la darrera Biennal, l'any 2021. 
Bosc és una obra d'Edu Comelles que crea un paisatge sonor fictici a partir de sons registrats en diversos llocs de l'Estat espanyol, utilitzant un sistema d'altaveus multifocal per generar un context aparentment caòtic que imita diferents biòtops, entre la ficció i la percepció col·lectiva.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

HORARI: De dilluns a divendres d'11 a 20 h i dissabtes d'11 a 18 h (festius tancat)

HORARI ESPECIAL DE SETMANA SANTA: Tancat del 18 al 21 d'abril

LLOC: Sales d’exposicions de la planta baixa

HO ORGANITZA: Casa de Cultura de la Diputació de Girona

 
Deixa un suggeriment