«Entre quatre parets» és una exposició que desvetlla la història i les històries que s’amaguen darrere l’Hospici de Girona, des dels seus orígens fins al seu tancament definitiu.
L’Hospici de Girona, aquest establiment que ha compartit la vida de la ciutat durant dos segles, que ha acollit milers d’infants, dones i homes de tot el país i més enllà, i que ha conjugat funcions de càstig i socors, necessita compartir la seva història amb el conjunt de la ciutadania.
L’exposició s’orienta al voltant de tres eixos, ja que durant els seus dos segles de funcionament, el rol de l’Hospici ha evolucionat al compàs dels canvis de la ciutat i les necessitats socials.
En primer lloc, recuperar la història de la Casa de Misericòrdia, un establiment quasi desconegut a la ciutat. A través dels documents d’arxius i testimoniatges escrits, és possible transmetre la memòria del primer establiment destinat a controlar les dones. Cal aprofitar la seva història per fer una reflexió amb relació al gènere i les polítiques morals de la il·lustració, que encara ressonen avui pel col·lectiu femení.
En segon lloc, es destaca l’aspecte fabril i de treball. Recentment el model econòmic de serveis s’està repensant, i les polítiques de reindustrialització són una realitat cada vegada més present. L’hospici no es va limitar a ser la primera fàbrica, aplegant més de 500 treballadors el 1790, sinó que va convertir-se en un espai d’aprenentatge per a milers d’infants.
En aquesta visita farem un recorregut per l'exposició i per alguns espais emblemàtics de l'edifici.
Visita a càrrec de Céline Mutos-Xicola, historiadora, comissaria de l'exposició i autora del llibre L'Hospici de Girona (1769-1963). Silencis i paraules d'un món en reclusió.
Foto: Ajuntament de Girona. CRDI (Martí Massafont Costals)
INSCRIPCIÓ: gratuïta obligatòria