Li estarem molt agraïts que ens comuniqui qualsevol error, millora o idea sobre el portal i el seu funcionament.
ACTIVITATS CURSOS ESPAIS ENTITATS REGISTRAR-ME
L'HOSPICI...
Mirades amazòniques del segle XXI
Dt de 19.00 a 20.30h _ Inici: 26-03-2019
Casa de Cultura de Girona
 

És encara possible la selva? Mirades amazòniques del segle XXI

L'itinerari temàtic que proposa el cicle intenta travessar les qüestions més importants que descriuen la regió amazònica en l'actualitat. La immensa reserva forestal, la multiplicitat de recursos minerals, l'inabastable magatzem genètic o la poderosa diversitat cultural que conté l'Amazònia fan d'aquesta regió un enclavament estratègic per al futur ambiental, econòmic i cultural d'un món cada vegada més globalitzat. La seva importància és proporcional al desconeixement intencionat que les potències mundials han afavorit  al llarg de la seva història. El seu aïllament no és tant el fruit d'una suposada naturalesa salvatge com d'una llarga disputa per extreure'n les riqueses: ja sigui or, fusta, goma, coca, petroli o coneixements. Disputada des del seu "descobriment" per potències colonials, explotada per forces i interessos exteriors, en debat permanent a les agendes internacionals pels recursos naturals i serveis ecosistèmics que produeix i continguda per vuit països diferents, l'Amazònia quasi sempre ha estat pensada des de fora. Aquest breu itinerari intenta pensar el món i l'Amazònia des de les percepcions, discursos i visions dels seus pobladors, amb especial atenció al punt de vista dels pobles indígenes que l’han habitat al llarg de milers d’anys.  

 

Joana Higuita Castro (Medellín, Colòmbia, 1986). Politòloga de la Universitat Nacional de Colòmbia, ha estat vinculada amb organitzacions defensores de drets humans a la ciutat de Medellín, així com al moviment de dones a nivell local i nacional. Ha estat consultora d'algunes ONG a l'Amazònia, i ha acompanyat les comunitats del nord-est de l’Amazones colombià enfront de processos de defensa del territori. Actualment desenvolupa una investigació sobre la participació política de les dones indígenes al riu Mirití Paraná, al departament de l'Amazones, Colòmbia.

 

Enric Cassú Camps (Girona, 1980). Llicenciat en filosofia (Universitat Jean Jaurès), en antropologia (Universitat de Barcelona) i investigador durant deu anys a la Seu Amazonia de la Universitat Nacional de Colòmbia, ha treballat amb comunitats i organitzacions indígenes tikuna, cocama i yagua en temes relacionats amb la gestió ambiental, el control del territori i la tradició cultural dels pobles de la riba amazònica brasilera, peruana i colombiana.

 

 

Recursos i materials utilitzats

 

Les sessions seran conduïdes pels dos expositors amb l’ajuda de lectures, presentacions visuals i audiovisuals, a més de la presència d’algun convidat especial i de la intervenció per telepresència d’indígenes tikuna, cocama i murui que ens ajudaran a comprendre millor què significa viure a l’Amazonia. 

MATRICULA'T
Per poder matricular-vos d'un curs heu d'autentificar-vos clicant aquí.
Per poder accedir i realitzar accions a l'Hospici ha d'entrar el seu DNI i contrassenya. Si no recorda la contrassenya cliqui aquí. Si no té usuari, pot crear-lo aquí.
Deixa un suggeriment